PORTRET NA IKONI

О изложби

Портрет на икони

Ауторска изложба конурсног кактера Биљане Јовановић “Портрет на икони” окупља иконописце који своје различите иконописачке поетике артикулишу кроз фокус на портрет на иконама светих а које су утемељене на суптилној фузији стилизованог портрета ранохришћанског и средњовековног црквеног сликарства и отвореног истраживачког теолошко – стваралачког концепта.

Користећи се разичитим ликовним техникама, иконописци су изградили лични ауторски израз у настојању да дефинишу и реше нове изазове са којима се сусреће иконопис 21. века, а у којима се портрет, као један од основних сликарских жанрова, показује као кључан.

Аутори смело указују на снагу иконографске ликовне форме да ликовним језиком изобрази светост насликаних личности истовремено указујући на моћ иконе да без експресије и психолошких анализа личности кроз портрет, кроз висок степен стилизације изрази снагу , аутентичност и светост сваке од насликаних личности.

Изложба се на годшњем нивоу реализује у сарадњи са галеријом “Кућа Ђуре Јакшића” у окиру које иконописци Србије и региона поштујући хришћанско ликовно предање, креирају нове интерпретације ликова познатих фигура из хришћанске историје светих и маркантно представљају низ радова којима доказују да живопис 21. века изнова живи и даје свој веома драгоцен допринос развоју хришћанског уметничког предања.

Уколико желите да се пријавите на изложбу

Портрет на икони

кликните на дугме и преузмите пријаву